003 | Paragrafın İlk Kelimesini Bulmak

Metnin içindeki her paragrafın ilk kelimesini bulup değiştirmek istiyorsunuz. Şimdi, inDesign'da Grep kullanarak işlemimizi yapalım:


Dosyanızı Adobe inDesign ile açın. "Düzen" (Edit) menüsünden "Bul/Değiştir" (Find/Change)'e gelin. Gelen pencerenin "Bul" (Find) kısmına aşağıdaki kodları aynen ekleyin (kodları kopyalayıp yapıştırabilirsiniz).

Her paragrafın ilk kelimesini bulmak için kullanılacak kod :
^(\w+)

Ya da şöyle bir ihtiyacımız olduğunu düşünelim;  Paragraf başından itibaren ilk virgül (",") karakterinin olduğu yere kadar ki bölümü seçmek için :
(^).+?(,)

(Yukarıdaki formülde "?" işaretinin kullanılmasındaki amaç, bir (1) ya da daha az eşleşmenin istendiğini belirtir. Sondaki parantez içinde kullanılan "," işareti yerine "boşluk" işareti verilerse; Paragraf başından itibaren ilk boşluğu kadar olan kısmı seçer.)




Kodu ilgili alana yapıştırıp arama yaptığınızda, her paragrafın ilk kelimesini buldurmuş olacaksınız. Mesela kitabınızın kısaltmalar bölümünün olduğunu, ilk sütunun yani kısaltılmış kelimeleri italik yapmak istediğinizi düşünün. Tek tek her kelimeyi seçip italik yapmak çok yıpratıcı olacaktır. Bu grep kodları ile her paragrafın ilk kelimesini seçip üzerinde istediğiniz stili uygulayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder